hits

Favorittside og hodeasymmetri - kan det forebygges?

Reklame | Bedrebabytid.no

Hva er favorittside? Kan det forebygges og hva kan man eventuelt gjøre med en etablert favorittside, og skjev hodeform?


Illustrasjonsfoto: Pixabay 


Barnets hode vokser mest det første leveåret, og hodeskallen er ikke forbenet enda. Det gjør at hodefasongen formes i forhold til hvordan hodet brukes. Ligger barnet mye på ryggen eller til en side, vil det vises over tid i hodefasongen. Hodefasongen blir preget og ofte blir hodeskallen flat, enten ved at barnet ligger mye til en side ("favorittside"/tvangsstilling) eller at barnet ligger mye på ryggen og dermed utvikler flatt bakhode. Begge deler er det man kaller hodedeasymmetri, altså en skjevhet i skallen/hodeformen. Dette kan også påvirke ansiktsformen og kan vises i øye- og øreaksen.  Også kjeven kan bli påvirket av det, ved at barnet ikke får gape godt nok, og svelg- og tungebevegelsen kan påvirkes.  Dette er noe som rammer så mye som 10% av alle nyfødte  ( Boere-Boonekamp & van der Linden-Kuiper, 2001).

Tilfeller av såkalte skjeve nakker og hodeasymmetri har økt i forekomst de siste 20 årene og en del av forklaringen er - på 90-tallet gikk man ut og anbefalte alle foreldre å la barna sove på ryggen for å redusere faren for krybbedød. Frem til det lot man som regel barna sove på magen, og på den måten lå barna i mageleie og nakken ble belastet på en annen måte enn ved ryggleie. Når ryggleie ble normen, så man at barna ble svakere i nakke- og ryggmuskulatur, og fare for skjevutvikling, favorittside og hodeasymmetri økte. Denne endringen i sovestilling krever altså at foreldre er mer bevisste på aktivitet og mageleie i våken tilstand, men lite fokus på nettopp det har ført til at mange barn opplever problemer med nakken og hodet i sitt første leveår. 

Men, det kan være en annen årsak til favorittside, eller at barnet strever med å trives i mageleie og få trening i denne posisjonen, og det er om barnet har en stivhet i nakken eller en nedsatt bevegelighet i de øvre nakkeledd. Dette vil oppleves som en «kink» for barnet, og kan skape mye ubehag.

Derfor er det utrolig viktig at dersom man opplever at barnet har en skjevhet i hodeformen eller noen av symptomene nevnt nedenfor, så bør man først og fremst kontakte helsestasjonen og be om henvisning til fysioterapeut eller manuell terapeut eller en annen terapeut for eksempel naprapat, kiropraktor, osteopat, craniosacralterapeut som har erfaring med å behandle spedbarn. Det er viktig at barnet får behandling for eventuelle spenninger og hemninger, slik at barnet kan bevege seg fritt og kan lett tilpasse seg underlaget i rygg- eller mageleie.

 

Symptomer på dette kan være:

- Utrøstelig gråt

- Ammeproblemer, eller at barnet ikke roer seg i armkroken, men viser tegn til stress og ubehag

-Forstyrret søvn på grunn av ubehag

-Klarer ikke å ligge på mage/rygg

- Generelt utilpass og urolig, med stressreaksjoner og mye kaving med ben og armer

- Gulping eller forstoppelse

- Forsinket motorisk utvikling

 

Som et supplement til behandlingen, er det en rekke helsesøstre og fysioterapeuter som anbefaler en ting til - nemlig den unike spedbarnsputen Babydorm, som Ute Imhof importerte til Norge fra Tyskland, pga sine gode egenskaper. 

Babydorm-puten har et unikt, patentrettslig design, produsert av Simonatal i Tyskland.


 Babydorm® puten er utviklet slik at puta korrigerer skjevutviklingen over tid, og hodet til barnet får vokse utover til sin normale form. Utformingen av puta, med sin spesielle sveve-membran, sørger for at det ikke skapes et ensidig trykk, slik som for eksempel en madrass gjør. Det utligner trykket fra underlaget. Babydorm sørger for at kombinasjonen av hodets relativt høye egenvekt og trykk fra madrassen nøytraliseres, og dermed forebygger den deformering, og utvikling av hodeasymmetri. Den kan også korrigere en allerede skjevutvikling.

Før                                                    Etter

Foto: Simonatal

Det er viktig å understreke at Babydorm® puten utgjør ingen fare for barnet, men er heller en pute med kun fordeler, og kan brukes av alle spedbarn, også forebyggende for å hindre hodeasymmetri. Babydorm® finnes i to størrelser, og kan dermed brukes av de minste (også premature) og spedbarn opp til 18 kg.Barnet kan bevege hodet fritt til hver side, og konstruksjonen sørger også for at væske som gulp og oppkast renner av puten. Babydorm bidrar til stabilt ryggleie, noe som også reduserer faren for krybbedød betraktelig. På grunn av putens spesielle design kan ikke barnets hode synke inn i puten, eller utgjøre en kvelningsfare. Den er laget av et spesial materiale som puster, og er temperaturregulerende slik at det avgis overflødig varme, og problematikken rundt fare for overoppheting av barnet fjernes. Det kan ikke stenge for luftveiene.

Babydorm® gir en naturlig avlastning for nakken til barnet, da hodet får støtte og dermed ligger de på en stressfri og avslappet måte.I tillegg til å understøtte prosessen til en harmonisk hodevekst ser man at mange barn som sliter og skvetter lett, finner lettere ro når de ligger på puten. Hodet ligger reiret og dermed gir det barnet en opplevelse av mer sikkerhet og beskyttelse som hindrer en lett utløsbar Moro-refleks (skvetterefleksen).

Babydorm® puten er testet av en rekke barneleger og fysioterapeuter, og fordi det er så mange barn som har hatt veldig gode resultater ved bruk av puten, blir puten nå gitt ut på blå resept til barn med hodeasymmetri i Tyskland, hvor den produseres.

Hodeasymmetri og favorittside er et tema som angår mange, men vi opplever at det er mange der ute som har fått inntrykk av at de bare må ta tiden til hjelp og la det gå over av seg selv - i noen tilfeller vil det rette seg selv, men i vel så mange tilfeller gjør det ikke det, samtidig er det usikkert hvor mye dette faktisk påvirker barnet, dets utvikling og ikke minst om det gir unødvendig ubehag for barnet. Behandling hos fysioterapeut eller annen terapeut sammen med bruk av Babydorm-puten er dermed enkle og viktige hjelpemidler for å unngå den risikoen.  

Nedenfor finner du en video hvor Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi snakker om skjev hodefasong

_MoZnJFfPBg


Vil du lese mer om nedsatt bevegelighet, og behandling av dette, så finnes det mer info på følgende side

 

Teksten er skrevet i samarbeid med Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi.

#baby #spedbarn #utvikling #fysioterapi 

                

 

 

                  

 

                      

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Bedrebabytid.no

Bedrebabytid.no

1, Oslo

Bedrebabytid.no (tidligere Barnas Helseprodukter) er en nettbutikk startet av søstrene Silje og Tonje.Vi tilbyr produkter som kan bidra til bedre søvn, tilknytning og som er praktiske på reise og andre ting. Flere av våre produkter er unike på det norske markedet, og det er vi veldig stolte av, samtidig som vi må jobbe litt ekstra for å gjøre det ukjente kjent og attraktivt! Vi ønsker å bruke bloggen til oppdateringer, relevante artikler og informasjon om våre produkter! Våre kjerneverdier er kvalitet, trygghet og sikkerhet og vårt motto er "Vi leverer for barna!"

Kategorier

Arkiv