hits

Svøp din baby - for trygghet og bedre søvn

So ro, lille venn.. (foto Pixabay)

I den første perioden i barns liv er det ofte søvn som er det store temaet, spesielt for foreldre. Man oppdager fort at uthvilte barn er mer mottakelige for mat, kos og sosialt samspill. Dagene og nettene blir enklere rett og slett! Men mange barn strever med å finne roen, og når de først sovner våkner de ofte, og er urolige.

De fleste av oss foreldre har opplevd perioder hvor barnet vårt strever med søvnen; det kan være at han eller hun sovner i armene dine, men så fort man legger de ned, våkner de. Eller at de tilsynelatende har sovnet godt, men våkner og spreller med armer og ben, og bruker en halv evighet på å finne roen og sovne igjen. Eller så er de så trøtte at øynene ruller i hodet på de, men klarer ikke å finne roen og søvnen på egenhånd, og man tyr til bæring, byssing, vogn, vugging, støvsuger, vifte osv osv osv. Men det behøver ikke å være slik, det finnes hjelp!

Vi mennesker har en rekke medfødte reflekser og en av disse, Moro-refleksen, er svært aktiv de første månedene i barnets liv. Barnet slår ut med armene ved f.eks en høy lyd eller hvis de føler underlaget svikter. Moro-refleksen har ingen viktig betydning for barnets utvikling, men den forstyrrer den dype søvnen, fordi barnet strever med å finne roen etter den brå oppvåkningen. Derfor anbefaler en rekke jordmødre, helsesøstre, fysioterapeuter og andre svøping. Svøpingen hjelper barnet til å sove seg gjennom de medfødte refleksene, og hjelper barnet til å finne roen raskt igjen. Dette er kun en av fordelene med å svøpe barnet ditt. 

Svøping er en gammel praksis; mødre har svøpt barna sine i århundrer over hele verden. Årsaken er enkel: Svøping kan bidra til å roe et spedbarn. Det gir en trygghet til barnet. Det etterligner tiden i mors mage hvor de hadde det varmt og trangt. Bevegelsene var vektløse, lette og frie. Verden utenfor mors liv, derimot, kan være overveldende og kald, med mange inntrykk og impulser. Barnet må bli kjent med følelsen av sin egen kroppsvekt, og det å styre bevegelsene sine selv. Dette kan føre til at barnet blir urolig og har vansker med å roe seg på egenhånd. Ved å svøpe barnet, opplever barnet den samme tryggheten og varmen som i mors mage.


foto: Nested Bean
 

Har du et barn med kolikk? Svøping har vist seg å ha en god effekt på barn som lider av kolikk, eller som har en urolig periode med mye gråt og lite søvn. Barn med kolikk gråter mye, og foreldre som har opplevd dette vet at barn som gråter er lite mottakelige for trøst og omsorg, og foreldrene savner ro og positivt samspill fremfor utrøstelig gråt og frustrasjon. Svøping kan bidra til å roe disse barna, ved å gi de følelsen av nærhet og trygghet, og det er bevist ved forskning at et rolig barn er mer mottakelig for trøst og sosialt samspill. Svøping kan i tillegg bidra til å redusere risikoen for krybbedød, fordi barnet blir liggende i stabilt ryggleie, noe som minimerer risikoen for krybbedød betraktelig. 

Noen foreldre er skeptiske til å svøpe barnet sitt, fordi de er engstelige for at det kan hindre barnets bevegelser og dermed barnets utvikling. Dette er ikke tilfelle. Årsaken er at svøping skal kun gjøres når barnet trenger ro og hvile. Så snart barnet er våken og uthvilt, er det igjen tid for kos, omsorg, bæring, mageleie og lek. Det er altså ment som en hjelp til å finne roen på egenhånd, til å komme inn i den gode dype søvnen og sove seg gjennom forstyrrelser, slik at barnet etterhvert utvikler et godt søvnmønster. Den dype søvnen er bevist ved forskning å være essensiell for barnets utvikling, så svøping kan faktisk bidra positivt til barns utvikling - ikke hemme den!

foto: Nested Bean

Svøpeteppet Zen Swaddle bidrar til bedre søvn ved å kombinere fordelen som svøping gir, med følelsen av trygg berøring. Zen Swaddle sitt unike design er det første til å etterligne en mor eller fars berøring - «the Peaceful touch and loving Embrace». De fylte partiene gir barnet en følelse av berøring og omsorg, og på den måten gir teppet den samme nærheten og tryggheten som barnet ville opplevd i dine armer. De fylte partiene er plassert slik at det etterligner det milde trykket fra mors hånd, kropp og armkrok.

Vi har selv opplevd at svøping med svøpeteppet Zen Swaddle bidrar til ro og bedre søvn, på våre egne små barn. Fra å kave mye med armene, og våkne brått opptil flere ganger i timen, til å sove lengre perioder av gangen og våkne uthvilte og fornøyde. Akkurat det vi ønsker for barna våre! Svøp babyen din, for en bedre babytid.

Vi leverer for barna ♥

 

#baby #baby2017 #utvikling #spedbarn #nettbutikk #foreldreogbarn #baby #nyfødt #mamma #produktertilbarn #bedrebabytid #svøpe #svøpeteppe 

 

Kilder;

- Journal of Pediatrics, desember 2012

- Washington University School of Medicine, desember 2002

http://www.nurturedbydesign.com/en/thezaky/medical-staff_research.php

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Bedrebabytid.no

Bedrebabytid.no

1, Oslo

Bedrebabytid.no (tidligere Barnas Helseprodukter) er en nettbutikk startet av søstrene Silje og Tonje.Vi tilbyr produkter som kan bidra til bedre søvn, tilknytning og som er praktiske på reise og andre ting. Flere av våre produkter er unike på det norske markedet, og det er vi veldig stolte av, samtidig som vi må jobbe litt ekstra for å gjøre det ukjente kjent og attraktivt! Vi ønsker å bruke bloggen til oppdateringer, relevante artikler og informasjon om våre produkter! Våre kjerneverdier er kvalitet, trygghet og sikkerhet og vårt motto er "Vi leverer for barna!"

Kategorier

Arkiv